piątek, 9 maja 2008

ciasteczka owsiane o aromacie migdałowym z dynia, suszonymi śliwkami i czekoladą :) Bez mąki!



Kolejna pychotka- świetne na deser, przekąskę lub pożywne śniadanie. Ja upiekłam z okazji jutrzejszej imprezki przy grillu. Casteczka bardzo smaczne, półslodkie. Najwięcej słodyczy dodaje czekolada i śliweczki. 2 faza.

Potrzebne będą:

8 kostek czekolady mlecznej light (ja uzyłam Wedla, bez cukru, ale gorzka zwykła tez by była super)

1 szklanka platków owsianych górskich

3 łyżki suszonej dyni

1/2 szklanki mączki migdałowej (migdały mielone na pył, w carfourze w torebeczka 100 g za około 4 zł, uzyłam troche mniej niz pół torebki)

1o tabletek słodzika

kilka kropel aromatu migdałowego

1/2 kromki Wasa pełnoziarnistej z sezamem, pokruszonej

7 suszonych śliwek

2 białka
1 żółtko

1/4 szklanki oliwy

1/4 szklanki mleka 0%

1 lyżeczka cynamonu

szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, pokrojone śliwki, dynię, rozgnieciony słodzik, pare kropel aromatu migdałowego, mączke migdałową, żółtko, oliwę, mleko, cynamon, pokruszona na drobno kromke Wasy, czekolade pokrojona na małe kosteczki. Do mieszaniny dodać białka i delikatnie, acz dokładnie wymieszać.

Na blachę wyłożoną pergaminem, wykladamy "ciapy" ciasta, wielkości łyzki stołowej. No i... do piekarnika na 30 min w temperaturce 180 sopni. Ostudzić i jeść:) Z przepisu wyszlo mi ich 12ście.

Mam nadzieję, że będzie smakwało!

Brak komentarzy: