Idealna przekąska - inspiracje czerpałam z forum cincin.cc i przepisu na sernik cukiniowy. pozmienialam troche nie dajac np. bulki tartej i dodajac brokuly, ale przepis jest o tyle fajny , ze mozna go dowolnie modyfikowac.
Składniki na 8 muffinów.
Potrzebne będą:
1/2 pęczka brokuł ( tak ok. 200 g różyczek)
1 cukinia ok. 300g
1 cebula
2 jajka
serek philadelfia light
serek homogenizowany naturalny ( 150 g)
przyprawy
Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Cukinie zetrzec na tarce(moze byc gruba, bo i tak potem zmiksujemy) lub pokroic na drobne kawalki i razem z pokrojona cebula podsmazyc na 2 lyzkach oliwy. Wymieszac serki ze soba i dodac do nich jajka. Gdy brokuły sie ugotuja dodac je do podsmazoznych warzyw i zmiksowac blenderem. Do mieszaniny dodac serki z jajkami oraz doprawic do smaku. ja dodalam troche chilli, slodkiej papryki, soli, Vegety oraz kosteczke Knorra -oregano.
Wlac w formy na muffiny ( ja mam silikonową na 8 sztuk). Do kazdej formy wlewalam okolo 3,5 lyzki stolowej. Piec 30 min w temperaturze 200 stopni. Ostudzic i wyjac z formy.
Wyszlo pyszniutkie:) Polecam, ale warto do serow dodac jeszcze trojkacik serka topionego light - mialam zamiar, ale zapomnialam. Na pewno by byly jeszcze lepsze. Idealna przekąska :) Ja biore jutro na uczelnie:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz